CARTA ALS REIS?

D’aquí uns dies sortirem al carrer per a fer les compres de Nadal i Reis, aquestes dates la majoria les associem a festa, menjars amb família i amistats, als excessos i regals, molts regals. 

nadal

D’aquí uns dies sortirem al carrer per a fer les compres de Nadal i Reis, aquestes dates la majoria les associem a festa, menjars amb família i amistats, als excessos i regals, molts regals.

Per això abans de comprar un regal hem de ser crítiques amb aquell producte, no ens podem deixar emportar per campanyes publicitàries que inunden aquests dies les televisions i que van adreçades especialment a les criatures, més vulnerables i permeables. Pot ser un bon moment per a iniciar-los en un consum crític, diferenciant entre allò que és real i fictici de l’anunci i també fer-los sabedores que no ho poden tenir tot.

Ens hem de conscienciar que els joguets són un mitjà educatiu i transmissor de valors, per això hem de dir no als joguets que fomentin la violència i la discriminació, hem de dir no a les joguines sexistes o que perpetuen estereotips de gènere de la societat patriarcal, les professions no tenen gènere, les joguines tampoc!

No hem de convertir la festa de Reis en un competició entre criatures, per veure qui ha rebut més regals. Per això ens podem fer tres preguntes: Que tenen? Que volen? Que els cal?

Hem de vetllar perquè la llengua catalana també estigui present en els productes per als infants i les joguines, tot i que és un mercat més reduït, també hi ha empreses que  fomenten les llengües i cultures minoritzades i nosaltres som les responsables d’evitar a aquelles empreses que no mostren respecte per la nostra llengua i cultura.

Els animals no són joguines. Qualsevol animal, sigui de l’espècie que sigui, necessita atenció, cures i afecte, per això abans de decidir tenir-lo hem de pensar si li podrem donar tot el temps que necessita i sempre és molt millor adoptar!

Les joguines com a producte de consum també formen part de grans cadenes de producció, darrera d’elles podem trobar condicions laborals precàries, sobreexplotació dels recursos naturals, excés de residus contaminants, etc. Optem per la compra de joguines que tinguin cura del medi ambient, artesanals, fetes de productes reciclats. Amb el joc també hem d’ensenyar a cuidar la natura!

Hem de fer una aposta ferma per productes de proximitat i comerç local, optar per aquelles empreses que creuen en un consum responsable i respectuós socialment, fent possible una economia sostenible i inclusiva.

Una última reflexió: recordeu on han anat a parar les joguines de l’any anterior?

 

Desembre, 2016

AL CUP Alcanar

Ens hem de conscienciar que els joguets són un mitjà educatiu i transmissor de valors, per això hem de dir no als joguets que fomentin la violència i la discriminació, hem de dir no a les joguines sexistes o que perpetuen estereotips de gènere de la societat patriarcal, les professions no tenen gènere, les joguines tampoc.