Carta mostrant el suport a la Plataforma Ambulància 24 hores Alcanar

Alcanar

La sanitat, un dret a Alcanar i les Terres de l'Ebre

Al poble estem vivint moments convulsos en què el servei d'ambulància 24h es manté en dubte després de l’última informació relativa al concurs per concedir el servei a empreses privades. Mantenir aquest model liberal de serveis públics en mans privades comporta que els actuals responsables polítics puguen jugar amb les hores de servei que acabarem tenint i, a més, deixen aquesta decisió a mans de l'empresa que acabe guanyant el concurs.

Recordem que en el concurs concorren empreses privades (de capital estranger en la seua major part) amb l’únic objectiu de maximitzar beneficis. Per tant, la incorporació de millores en el servei (com les 12 hores addicionals d'ambulància), el respecte per les condicions laborals dels treballadors o fins i tot, la qualitat en el servei prestat són elements secundaris i, en alguns casos, contraris a l'objectiu únic de maximitzar beneficis explotant el servei d'ambulàncies.

A l’opacitat d'un sistema privatitzat s'hi afegeix un entorn de retallades que són un atac frontal a l'estat del benestar i la utilització descarada amb finalitats electoralistes per part dels responsables polítics a nivell nacional i local.

El concurs. Retallades i especulació electoral
En un concurs com aquest, és l'Institut Català de la Salut (ICS), òrgan públic que depèn de la Generalitat de Catalunya, qui estableix els serveis que l'empresa adjudicatària ha de prestar si és elegida. Per la seua banda, les empreses que concursen fixen el preu i els mitjans tècnics que utilitzaran per prestar el servei.

En aquest cas, el llistat de serveis que s'obren a concurs només inclou el servei d'ambulància per Alcanar de 12 hores diàries. Per tant, les empreses que concursen es comprometen a prestar el servei durant aquest temps d'acord amb el preu i mitjans tècnics als que es comprometin. Així doncs, la primera responsabilitat que Alcanar no tinga garantit el servei durant 24 hores és dels actuals responsables polítics a la Generalitat.

En un segon nivell hi apareix el pedaç conegut com a “millores” en què es deixa a la lliure voluntat de les empreses privades la incorporació de serveis addicionals al llistat “original”, per afegir altres complements econòmics i tècnics per millorar l'oferta. En la situació actual, l'empresa que hauria estat triada com l'adjudicatària ha afegit un paquet de 12 hores addicionals per només 5 dies a la setmana. Un extrem que no està garantit que siga per a Alcanar. En qualsevol cas, s’acaba deixant en mans de les empreses concursants el fet que Alcanar i les Cases acaben tenint el servei d'ambulància durant 24 hores.

La sanitat a Catalunya. Acció dels partits a nivell nacional
Durant la legislatura actual, el govern de la Generalitat està a mans de CiU. Es troba en minoria i compta amb l'estabilitat que li dóna el pacte amb ERC en el marc del que ells mateixos cataloguen com a “procés”. No obstant això, el pacte de governabilitat no es limita al tema nacional sinó que li permet a CiU tirar endavant processos privatitzadors no solament en l'àmbit sanitari (vegeu Consorci Sanitari de Lleida o venda de dades clíniques a empreses privades) sinó en altres sectors estratègics com, per exemple, l'aigua (Ter-Llobregat).

En aquest sentit, cal recordar que l'actual govern té la intenció d'iniciar la creació d'un consorci sanitari a les Terres de l'Ebre amb la conseqüent segmentació de l'Institut Català de la Salut (ICS) per aprofundir en la estratègia de privatització de la sanitat. Ara que hi ha el govern de CiU cal recordar que aquest procés es va iniciar durant l'anterior legislatura amb PSC, ERC i ICV al govern. Actualment, cap dels membres dels quatre partits, llevat d'ICV, s'han pronunciat contraris al procés de desmembrament de l'ICS.

Davant d'aquesta situació, els membres de l'assemblea local de la CUP expressem la nostra disconformitat en el manteniment d'un sistema de concessions que privatitza els nostres drets, facilita casos de corrupció (vegeu cas INNOVA-SAGESSA), afegeix opacitat i substitueix criteris tècnics per criteris electoralistes i manifestem:
- La nostra oposició frontal al desmembrament de l'ICS i la creació del consorci sanitari a les Terres de l'Ebre.
- Una crítica a l'actitud dels responsables polítics nacionals i locals davant aquesta situació. La manca de transparència en tot el procés és un insult als drets de la gent del poble.
- La nostra solidaritat i reconeixement als treballadors del servei d'ambulàncies i la resta de serveis d'atenció sanitària que actuen al nostre poble. El sector sanitari necessita professionals amb una formació específica que per la seua dificultat i durada demanen d'un manteniment en les condicions laborals garantides per les institucions públiques. A més, els seus criteris d'actuació no poden estar subjectes als interessos d'empreses privades sinó a l'atenció al poble.
- Un agraïment a la lluita veïnal de la Plataforma en defensa de l'ambulància 24h per la tasca informativa, de conscienciació i de defensa dels drets dels habitants al municipi.

A tots us diem que som companys de lluita en la defensa dels drets de les persones a una atenció sanitària digna que no depenga ni del color polític dels qui ens governen ni dels interessos econòmics de les multinacionals que fan de la sanitat un negoci.

Des de la CUP remarquem que no tolerarem cap utilització partidista de color que siga. Nosaltres, no creiem en personalismes ni salvadors a qui agrair el que és un dret i no un regal de cap polític. Serem un col·lectiu unit per defensar-nos com a poble o no serem.

Per tot això, demanem el compromís per part de tots els responsables polítics locals que es postulen per ocupar regidories a l'ajuntament de no utilitzar aquesta situació explicant mentires o mitges veritats, fent discursos incoherents a l'acció política dels partits a nivell nacional (vegeu la sanitat a Catalunya) ni atacar veïns del poble que formen part de lluites en defensa dels drets de totes.

La lluita continua.
Assemblea local de la CUP Alcanar